4 Haziran 2008 Çarşamba

saha mi daha yesil yoksa para mi?

Geçtigimiz günlerde internette gezerken karsima bir haber çikti. Haberde Arsenal yeni stadina geçtikten sonra 137.2 milyon paund olan gelirini , 200.8 milyon paunda çikardigindan bahsediliyordu.
Simdi çogu kisinin aklindan söyle bir düsüncenin geçecegi kuskusuz. ’’Antalya’da ki staddan zaten ne gelirimiz var , önce o stad dolsun daha sonra yeni stadi düsünelim.’’ Öncelikle bu düsünceyi yenebilmemiz için Antalyaspor taraftarinin stada neden gelmedigini düsünmemiz gerekir. Kimse demesin ki stadi dolduracak kadar taraftarimiz yok. Ben ve birçogumuz yasimiz geregi o günlere yetisemesek de , Izmir’e, Balikesir’e, binlerce insan gittigini ve o günler Antalya’da ki kahvelerin kepenklerini indirdigini büyüklerimizden dinledik.
Ben tüm kirginliklara , zamaninda yasanan kötü yönetilislere , takimin düzenli bir istikrar tutturamamasina ve buna benzer birçok nedenin ortadan kalkarak sehrin takimla bütünlesecegine inanlardanim.
Tartismasiz maçlarimizi simdi oynadigimiz stadin bir çok eksik yönü var. Sorun stadin eski olmasi degil. Dönemin sartlarina ve o zaman ki Antalya’nin nüfusuna göre , o zamanlar uygun olan stad , 2007 senesi için açik bir sekilde yetersiz gözüküyor.
Öncelikle stadyuma giris kapilari yetersiz. Tribünlere giriste birçok kapinin olmasi , taraftarimizin, tribününe göre saatlerce kuyrukta beklemesine bir çözüm olusturacagi asikar. Türkiye’de , adi kapali olan ancak üzeri açik olan tek kapali tribünün sehrimizde oldugunu unutmayalim. Bunun yaninda maça her yastan taraftarimizin geldigini unutmamamiz gerekli.
Biz genç nesil olarak maçi her kosulda izlesek de , asiri yagmurlu bir günde , yas grubu yukarida olan agabey ve amcalarimizi ; tribünlerde görememek bizleri üzüyor. Bunlar simdi ki stadimizin yazilacak eksik bir çok yönünden sadece bir kaçi.
***
Gelelim , Meltem Mahallesi’ne yapilmasi planlanan 30.000 kisilik yeni stad projesine.
Yeni stadin yapilmasi durumunda , sahada kosu pistinin olmamasi yani sadece futbol stadi olmasi , taraftarin sahaya baskisini hissettirmesi açisindan önemli.
Olimpiyat Stadi gibi , 70 bin kisilik bir stadin akustigiyle bahsettigim stadin akustigi arasinda daglar kadar fark olacagini herkes bilir. Bu yüzden o futbol stadi , belki de çogu maça 1.0 önde baslamamiza neden olacak.
Sehrimizin kis aylarinda futbol merkezi oldugunu , bir çok yerli ve yabanci takimi agirladigimizi ve hatta Efes Pilsen Cup ile Eurosport araciligiyla tüm dünyada yayinlanan turnuvanin oldugunu düsünürsek bu stad gerekli. Dünyanin bir ucunda televizyondan turnuvayi izleyenler , sehrimiz hakkinda olumsuz düsüncelere kapilabilirler.
Yeni stad ile uygulanacak bilet politikasiyla kulübe para girebilmesi için bu stad önemli. Simdi ki stadimizda tüm tribünler dolsa dahi alabilecegimiz en yüksek gelir, asagi yukari 55 bin ytl. 30.000 kisilik stadda bilet fiyatlarin ayni oldugunu varsayarak asagi yukari tüm stadin dolmasi ile 160.000 ytl lik bir gelirimiz olusacak. Ben bunlarin yaninda satilacak localardan da hatiri sayilir bir meblag gelecegine inaniyorum.
Özellikle günümüzde ki profesyonel kulüplerin ayakta kalabilmesi için ciddi bir ekonomik güce sahip olasi gerekir. Göztepe’nin su anki yasadigi durumun önümüzde ki senelerde bizim basimiza gelmeyeceginin garantisi yok. Onun için Antalyaspor’ da öyle bir gelir-gider sistemi olmali ki kulübe kim baskan olursa olsun , asla belediyelerden ve is adamlarindan maddi anlamda kulübe destek almayarak kulübü kendi yaginda yönetebilmeli.
Bu sitede Sn. Menderes Türel’in ses kaydinda söyledigi gibi 100. Yil'da ki spor tesisleri (salon-stadyum) Antalyaspor'un olacak ve buralardaki ticari alanlardan elde edilecek kalici gelir kaynaklari sonrasinda , Antalyasporumuz kisilere ihtiyaç duymayan bir kulüp olacak.
***
Artik geçmiste ki gibi amatör ruhlu futbolcular azinlikta. Bugün x takima gelip ; ‘’en büyük x takim’’ diyen bir kisiye bir sene sonra bakiyorsunuz, ‘’ ben zaten çocukluktan y takimliydim’’ diye gazetelerde haberlerini görüyorsunuz.(Yanlis anlasilma olmasin futbolcular da ekmek parasini çikarmak için ugrasiyor ) .
‘’Saha mi daha yesil yoksa para mi?’’ sorusunun yanitini da para olarak görüyoruz.
Milyonlarca dolarlik yayin gelirleri , reklam anlasmalari , sponsorlar ve tüm faktörler ; sahada oynanan oyunun üzerine geçmis vaziyette. Yani bir anlamda futbol endüstriyellesmeye yenik durumda. Bende isterdim , futbol maçlari sifresiz kanallardan yayinlansin , ülke genelinde bilet ücretleri düsük olsun , formalarin arkasina isim yazilmasin , formalar gene eskisi gibi 1’den baslayarak 11’e kadar siralansin..
Ancak her sey degisti. Bazi takimlar , arkalarinda ki taraftarlarini da örnek göstererek ; (arkasi bitmek bilmeyen bizim x milyon tane taraftarimiz var tartismalari , diger kulüplerin söyledigi kendi taraftar rakamlarini da düsünürsek ülke nüfusumuz yaklasik 100 milyon kisi oluyor ) medya ve gazete desteklerini de alarak günümüz futbolunda ki pastanin büyük payini kendileri almaktadir.
Eger ki bize bu pastadan küçük pay geldigini kabul ediyorsak , bizim de kendi göbegimizi kesmemiz ; (ama stad olur ama baska bir proje olur, benim için önemli olan Antalyaspor’a kalici gelir kaynaklari yaratilmasidir ), önce Türkiye’de daha sonra ise Avrupa’da futbol bazinda kendimizi kanitlamamiz gerekir.

Mehmet ÖZTÜRK

Hiç yorum yok: